Jägargryta
Jägargryta
6 portioner
Lätt att göra och supergott även om man inte gillar öl! Fast det tar ungefär 2 timmar, så börja innan du är hungrig.
1 stor gul lök
400 g färska champinjoner
1 kg benfri högrev (eller älgkött)
3 msk vetemjöl 1 tsk salt ½ msk paprika
15 enbär
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
33 cl öl (vanlig billig lättöl funkar bra)
2 buljongtärningar
½ pressad citron
1 burk konserverade hela tomater
2 dl grädde
margarin till stekning
Skär köttet i kuber, ca 2x2 cm. Skär löken i klyftor och bryn den lätt i margarin i en gryta (3 liter blir lagom). Ställ av den från värmen. Bryn champinjonerna någon minut (dela dem först om de är stora) i lite margarin i en stekpanna. Häll över dem i grytan och bryn köttet i omgångar. Lägg över det också i grytan.
Rör ner mjöl och kryddor, buljongtärningar och häll på ölen, spadet från tomatburken och citronsaften.
Låt grytan puttra under lock ca 1 timme. Rör om ibland.
Häll i grädden. Dela tomaterna lite och lägg i dem. Småputtra i 20-25 minuter till. Nu kan man sätta på ris att servera till!
Smaka av och servera.
(Receptet kommer från Boken om gryträtter, utgiven av Bra Böckers mat-bibliotek 1977.)
6 portioner
Lätt att göra och supergott även om man inte gillar öl! Fast det tar ungefär 2 timmar, så börja innan du är hungrig.
1 stor gul lök
400 g färska champinjoner
1 kg benfri högrev (eller älgkött)
3 msk vetemjöl 1 tsk salt ½ msk paprika
15 enbär
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
33 cl öl (vanlig billig lättöl funkar bra)
2 buljongtärningar
½ pressad citron
1 burk konserverade hela tomater
2 dl grädde
margarin till stekning
Skär köttet i kuber, ca 2x2 cm. Skär löken i klyftor och bryn den lätt i margarin i en gryta (3 liter blir lagom). Ställ av den från värmen. Bryn champinjonerna någon minut (dela dem först om de är stora) i lite margarin i en stekpanna. Häll över dem i grytan och bryn köttet i omgångar. Lägg över det också i grytan.
Rör ner mjöl och kryddor, buljongtärningar och häll på ölen, spadet från tomatburken och citronsaften.
Låt grytan puttra under lock ca 1 timme. Rör om ibland.
Häll i grädden. Dela tomaterna lite och lägg i dem. Småputtra i 20-25 minuter till. Nu kan man sätta på ris att servera till!
Smaka av och servera.
(Receptet kommer från Boken om gryträtter, utgiven av Bra Böckers mat-bibliotek 1977.)
Kommentarer
Trackback